Am nevoie de o evaluare psihologică?

Calea către sănătatea mintală este diferită pentru fiecare. Puteți începe procesul vorbind cu un medic psihiatru, un psiholog clinician sau cu un psihoterapeut.

Pe baza mai multor factori se poate solicita o evaluare psihologică/psihiatrică. Dacă ați fost îndrumat pentru o astfel de evaluare sau aveți o persoană dragă cu această indicație, atunci probabil că aveți întrebări despre ce este exact o evaluare psihologică/psihiatrică și la ce vă puteți aștepta.

Există mai multe tipuri de evaluări psihologice/psihiatrice, printre care:

  • Evaluări psihiatrice generale
  • Evaluări psihiatrice de urgență
  • Evaluări psihologice

Scopul evaluărilor variază în funcție de:

  • Cine a solicitat evaluarea
  • De ce s-a solicitat evaluarea
  • Rolul pe care psihiatrul/psihologul îl va avea în îngrijirea pacientului

Cine sunt eu?

Evaluarea psihologică este o cale spre autocunoaștere. Testarea psihologică poate părea intimidantă, dar este concepută pentru a vă ajuta.

Psihologii administrează teste și evaluări dintr-o mare varietate de motive. Copiii care se confruntă cu dificultăți la școală, de exemplu, pot fi supuși testelor de aptitudini sau testelor pentru dificultăți de învățare. Testele pentru abilități precum dexteritatea, timpul de reacție și memoria pot ajuta un psiholog să diagnosticheze afecțiuni precum leziunile cerebrale sau demența.

Dacă o persoană are probleme la locul de muncă, școală sau în relațiile personale, testele pot ajuta un psiholog să înțeleagă dacă ar putea avea probleme cu gestionarea furiei, abilitățile interpersonale sau anumite trăsături de personalitate care contribuie la problema. Alte teste evaluează dacă clienții se confruntă cu tulburări emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Cauza de bază a problemelor unei persoane nu este întotdeauna clară. De exemplu, dacă un copil are probleme la școală, are el sau ea o tulburare de învățare cum ar fi dislexia? O problemă de atenție, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sau autism? Dificultăți de control al impulsurilor? Testele și evaluările psihologice ne permit să înțeleagem natura problemei și să găsim cea mai bună modalitate de a o aborda.

Gândiți-vă la o evaluare a stării de sănătate mentală ca la orice alt test medical, în care scopul este de a evalua pacientul, de a diagnostica corect starea acestuia și de a recomanda un plan de tratament. Citiți mai jos despre diferitele tipuri de evaluări psihiatrice/psihologice. 

O evaluare psihologică, sau testarea psihologică, este un proces amănunțit de evaluare și screening administrat de un psiholog. Metodele folosite pentru evaluare vor depinde de nevoile dumneavoastră sau ale persoanei dragi.

Rolul psihologului care face evaluarea este similar cu cel al unui detectiv care caută indicii pentru a rezolva un mister. Cu cât pot fi identificate mai multe indicii, cu atât veți avea mai multe informații pentru a înțelege ce se întâmplă și a decide ce opțiuni sunt cele mai potrivite pentru a vă ajuta pe dvs sau pe cei dragi.

O evaluare psihologică ar trebui luată în considerare în cazurile în care există incertitudine cu privire la motivele pentru care dvs. sau cineva drag aveți probleme cu starea de spirit, emoțiile, comportamentul sau abilitățile de adaptare.

O evaluare psihologică, care este întotdeauna efectuată de un psiholog autorizat, poate fi utilizată pentru a diagnostica o varietate de afecțiuni sau tulburări de sănătate mintală care afectează memoria, procesele gândirii și comportamentele, inclusiv:

Boala Alzheimer

Depresie

Anxietate

Tulburare cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD)

Tulburări din spectrul autist

Tulburare bipolara

Demenţă

Traumă psihologică

Dizabilitate intelectuală

Tulburare neurocognitivă

Tulburări de personalitate

Schizofrenie

Accident vascular cerebral

Tulburarea consumului de substanțe

Tulburări alimentare

 

O evaluare psihologică poate ajuta la determinarea următoarelor aspecte:

Severitatea simptomelor de depresie sau anxietate

Prezența unei dificultăți de învățare

Puncte tari și puncte slabe academice

Cauzele fundamentale ale problemelor emoționale

Stiluri de coping pozitive și negative

Motive pentru comportamentul agresiv

Informații despre cum privești lumea

Probleme sau conflicte cu care este posibil să vă confruntați

Perspectivă asupra tipului dvs. de personalitate

 

Tipuri de evaluare psihologică

Există patru tipuri principale de evaluare psihologică, inclusiv:

  1. Evaluarea funcționării intelectuale (IQ):

O evaluare a funcționării intelectuale sau testul IQ, măsoară abilitățile cognitive ale unei persoane și oferă un scor care este destinat să servească drept măsură a abilităților intelectuale și a potențialului unui individ. Există două măsuri principale pentru a testa IQ-ul unei persoane: teste  de inteligență și evaluare neuropsihologică.

  1. Evaluare comportamentală:

Evaluarea comportamentală este utilizată pentru a analiza o o gamă largă de comportamente și emoții. Este deosebit de utilă atunci când nu este clar ce ar putea cauza comportamente sau simptome problematice.

  1. Interviul clinic

Interviul clinic este un instrument care îi ajută pe psihologi să diagnosticheze o varietate de boli ale creierului. Există două tipuri comune: interviurile clinice structurate și interviurile de diagnostic clinic.

  1. Evaluarea personalității:

Evaluarea personalității va ajuta la determinarea componentelor genetice, de mediu și sociale ale personalității dvs., astfel încât să vă înțelegeți mai bine și a găsi cel mai bun mod de a vă trata.

În plus, testarea psihologică poate face parte din evaluările aptitudinilor sau a realizărilor școalare, consiliere profesională sau personală, dezvoltarea abilităților de management și planificarea carierei.

Cum se desfășoară evaluarea?

O evaluare psihologică poate consta într-o serie de teste psihologice sau neuropsihologice formale sau structurate, precum și interviuri clinice menite să identifice și să descrie probleme emoționale, comportamentale sau de adaptare.

Evaluările psihologice pot fi scrise, orale sau administrate prin intermediul unui computer. Acestea pot implica o serie de întrebări pentru a determina cât de des dumneavoastră sau o persoană dragă experimentați anumite simptome sau vi se poate cere să alegeți afirmații care descriu cel mai bine modul în care gândiți, simțiți și vă comportați.

În funcție de test, procesul poate dura câteva ore până la o zi întreagă și poate fi finalizat în timpul mai multor sesiuni diferite. 

Unde să obțineți o evaluare psihologică

Deși o evaluare psihologică poate oferi informații valoroase, poate fi, de asemenea, consumatoare de timp și costisitoare. Deoarece numărul de teste necesare variază adesea, ar putea fi util să aveți o consultație inițială cu un psiholog pentru a afla ce teste sunt recomandate, costul total și timpul implicat.

De asemenea, evaluarea psihologică poate fi un instrument important pentru a gestiona mai bine problemele pe care le întâmpinați. Poate fi utilă în furnizarea de informații detaliate pentru a determina un diagnostic adecvat și pentru a formula un plan cuprinzător de tratament. Tulburările mintale sunt tratabile, iar intervenția timpurie este cheia pentru gestionarea simptomelor și pentru a trăi o viață împlinită. 

Ce este o evaluare psihiatrică?

În timpul unei evaluări generale, un medic psihiatru vă va intervieva. Interviul poate varia ca lungime în funcție de complexitatea diagnosticului și de situația dvs., precum și de capacitatea și dorința dvs. de a colabora în vederea elaborării unui plan de tratament.

Medicul psihiatru poate revizui, de asemenea, istoricul medical, examinările fizice, testele de diagnostic anterioare și orice alte informații relevante, fie de la sursa care v-a recomandat pentru o evaluare, fie de la furnizorul dumneavoastră de asistență medicală generală.

Scopul unei evaluări psihiatrice generale este de a stabili dacă este prezent un diagnostic psihiatric care necesită tratament,  colectarea de date în sprijinul stabilirii unui diagnostic, crearea unui plan de tratament sau evaluarea necesității unei intervenții imediate. Evaluarea poate servi și în a identifica orice probleme pe termen lung care necesită urmărire și atenție specială.

Ce este o evaluare psihiatrică de urgență? 

O evaluare psihiatrică de urgență este de obicei necesară dacă un pacient este în suferință și are nevoie de asistență medicală imediată. De exemplu, dacă aveți gânduri, sentimente sau impulsuri nedorite care sunt intolerabile și interferează cu viața de zi cu zi, poate fi necesară o evaluare psihiatrică de urgență. Comportamentele precum violența, autovătămarea și amenințările de vătămare/autovătămare la  adresa dvs. sau a altora justifică, de asemenea, o evaluare psihiatrică de urgență. În plus, o evaluare psihiatrică de urgență poate fi recomandată dacă nu vă puteți îngriji, manifestați un comportament bizar sau confuz, sau experimentați stări intense de suferință.

Scopul evaluărilor psihiatrice de urgență este de a evalua și de a spori siguranța dvs. și a celorlalți. Un diagnostic provizoriu – adică un diagnostic inițial care s-ar putea schimba ulterior în lumina datelor viitoare colectate despre starea dumneavoastră – poate fi folosit pentru a explica ce cauzează comportamentul dumneavoastră. Aceasta ar putea include o afecțiune medicală existentă, cunoscută sau consumul de substanțe.

Psihiatrul ar putea vorbi cu membrii familiei dumneavoastră sau cu alte persoane din viața dumneavoastră pentru a stabili un istoric medical și comportamental precis, în special dacă sunteți afectat cognitiv, agitat sau psihotic în momentul evaluării. Dacă aveți furnizori de tratament existenți, aceștia pot furniza informații din evaluările anterioare.

Psihiatrul dumneavoastră va determina apoi necesitatea unor evaluări viitoare și va identifica orice măsuri de precauție necesare pentru a reduce eventualele riscuri pentru sănătatea dvs sau a celor din jur.

De exemplu, ar putea fi efectuată o scurtă evaluare pentru a determina ce tip de medicament este cel mai bun pentru un diagnostic sau o afecțiune cunoscută. De asemenea, psihiatrul poate determina dacă sunteți capabil să vă dați consimțământul pentru deciziile de tratament, să evalueze orice semne sau simptome specifice care indică o tulburare mintală, să ofere un diagnostic și să recomande o evaluare sau un tratament suplimentar. Aceste informații ar putea fi furnizate părții care a solicitat evaluarea.

La fel ca orice alt examen medical, evaluările psihiatrice sunt folosite pentru a crea un plan cuprinzător de îngrijire, pentru a trata tulburările mintale și problemele de comportament.

Leave a Comment

ro_RORomanian