Psihoterapia – un pas esential pentru sănătatea emoțională

Unii oameni încep terapia cu o serie de întrebări, idei de împărtășit, amintiri de despachetat, probleme la care caută rezolvare sau o listă de obiective pe care vor să le atingă. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nici nu știu de unde să înceapă sau la ce să se aștepte de la psihoterapie. Partea bună este că nu există nici o listă de condiții de îndeplinit pentru prima dvs. sesiune – pur și simplu veniți așa cum sunteți.

Pentru cei care iau în considerare să ceară ajutorul unui psihoterapeut, voi încerca să explic bazele procesului terapeutic, cum te poate ajuta psihoterapia și cât este de utilă în diferite domeniile ale vieții.

Cum este terapia?

Terapia arată diferit pentru fiecare client, pentru fiecare terapeut, pentru fiecare tip de terapie și pentru fiecare situație. Chiar și între același terapeut și client, ședințele de terapie arată diferit de la săptămână la săptămână.

În general, terapia este un timp dedicat ție și doar ție, în care îți vei clarifica multe lucruri despre tine și vei învăța cum să construiești o viață care merită trăită din plin.

Despre ce vom vorbi?

Asta trebuie să decizi tu, iar terapeutul tău te va susține. Poți vorbi despre problemele sau nevoile pe care le ai în prezent, despre traumele din trecut, dar la fel de bine poți vorbi și despre viitor, despre aspirațiile și planurile tale. Terapeutul tău este o placă de sunet, cineva care va asculta cu atenție ceea ce spui și te va ajuta să găsești sensuri la care poate nu te-ai gândit niciodată. De asemenea, îți va oferi o perspectivă diferită din care să privești lucrurile.

În terapie, vei învăța multe despre tine. De asemenea, vei învăța noi instrumente și strategii pe care să le folosești în momente de suferință, conflict sau chiar în momentele de liniște. Terapia poate fi dificilă și cu siguranță vor exista ședințe în urma cărora vei fi frustrat sau trist. Dar vor fi și foarte multe sesiuni care te ajută te simți întreg, împlinit și vesel.

Când ar trebui să consult un psiholog?

Nu există un moment „potrivit” pentru a consulta un psihoterapeut. Uneori nevoia de terapie apare ca reacție la o experiență negativă, cum ar fi după o despărțire, un accident sau o tranziție majoră în viață. Alți oameni decid să înceapă terapia pentru că se simt blocați în viața de zi cu zi sau pentru că monotonia rutinelor zilnice nu le aduce împlinire sau îi face să se simtă nefericiți. Există, de asemenea, persoane care doresc să lucreze cu un terapeut datorită unor diagnostice psihiatrice preexistente, pentru a preveni deteriorarea sănătății mintale sau chiar pentru a-și îmbunătății starea de spirit și a învăța cum să gestioneze mai bine stresul și relațiile cu cei din jur. Oamenii consultă, de asemenea, terapeuți pentru a învăța cum să își ajute și să își susțină prietenii sau membrii familiei care se confruntă cu  probleme de sănătate mintală.

 

Atunci când viața ta de zi cu zi este o luptă continuă, inclusiv la locul de muncă sau în relații, începerea terapiei devine o prioritate.  Situațiile în care intervenția psihologică este esențială pot include abuzul de substanțe (alcool, droguri), tulburări psihice grave (depresie, anxietate, tulburare borderline, tulburare bipolară, schizofrenie), tendințe agresive, managementul furiei, autorănire sau gânduri de sinucidere. Cei aflați în criză ar putea găsi extrem de utilă psihoterapia, ca spațiu sigur de procesare a gândurilor și emoțiilor puternice sau periculoase.

Cum începe de obicei terapia?

Când începi să lucrezi cu un terapeut, primele câteva ședințe sunt în general folosite pentru a vă cunoaște. Terapeutul va pune o serie de întrebări despre trecutul tău., care ar putea include:

Unde ai crescut

Cine face parte din familia ta

Istoricul de sănătate mintală al membrilor familiei

Contextul tău educațional

Contextul tău profesional

Relații și viața sexuală

Convingerile tale religioase

Consumul de droguri sau alcool

Rețeaua ta de suport social și cât de des te conectezi la ea

Terapeutul te va întreba, de asemenea, de ce vrei să începi terapia și care sunt obiectivele și așteptările tale de la relația terapeutică. Ulterior, sesiunile pot începe prin a revizui ideile sau conceptele atinse în sesiunea anterioară, explorarea evenimentelor săptămânii sau verificarea progresului către obiectivele pe care ți le-ai propus.

Ar trebui să merg la terapie când lucrurile merg bine?

Da, ar trebui să mergi la terapie inclusiv când lucrurile merg bine! În timp ce mulți oameni văd terapia ca pe o modalitate de a te simți mai bine atunci când lucrurile lucrurile merg prost și se confruntă cu probleme, există un avantaj în a lucra cu un terapeut și atunci când te simți confortabil și fericit.

Viața noastră nu este liniară, ci marcată de perioade de regres, stagnare sau progres. Când lucrurile merg bine pentru tine, terapia îți oferă oportunitatea de a reflecta la ceea ce te-a dus în acest punct. Un terapeut bun te poate ajuta să  îți dezvolți punctele forte și valorile, precum și să îți exersezi recunoștința, empatia și autocompasiunea.

Cât durează terapia? 

Durata procesului terapeutic variază în funcție de problematica abordată, de dificultățile cu care te confrunți și de tipul de terapie. Factorii care influențează cât de mult durează terapia pentru a fi eficientă includ:

Motivul pentru care ai început terapia

Ce tip de terapie faci

Motivația ta pentru implicarea în munca terapeutică, inclusiv realizarea temelor pentru acasă

Deschiderea ta către procesul terapeutic

Stilul terapeutului tău

Frecvența ședințelor de psihoterapie

Modalitatea de desfășurare (telefonic, online, fizic)

În cazul clienților care trec prin traume complexe, rezultatele pot să apară mai lent și terapia poate fi mai de lungă durată decât în cazul clienților care doresc să își îmbunătățească abilitățile de comunicare. Există unele modalități de terapie care durează doar câteva săptămâni pentru atingerea unor obiective punctuale, în timp ce alte modalități de terapie necesită luni și chiar ani pentru a obține rezultatele dorite.

Cei care caută să experimenteze efectele terapiei pe termen scurt, pot stabili împreună cu psihologul obiective realiste pentru acea perioadă de timp.

Ce nu ar trebui să facă un terapeut?

Există multe lucruri pe care terapeuții nu ar trebui să le facă, inclusiv să își discrimineze clienții sau să-i facă să se simtă inconfortabil pe baza identității de gen, a convingerilor religioase, politice sau a istoricului judiciar. Nu numai că discriminarea sau lipsa de respect sunt contraeficiente pentru sănătatea mintală a clientului, ci sunt și extrem de neprofesioniste și pot fi un motiv pentru revocarea licenței terapeutului.

Terapeuții sunt acolo pentru a-și asculta clienții și pentru a oferi o nouă perspectivă, instrumente noi și compasiune. Când un terapeut încetează să asculte un client sau devine judecător sau critic, el pierde încrederea clientului. Fără o relație de încredere, clienții pot fi mai puțin implicați, defensivi și e mai puțin probabil să se exprime liber și sincer – două componente vitale ale oricărei forme de terapie eficientă.

Terapeuții fac greșeli – însă o parte important a pregătirii lor este să își asume acele greșeli și să le permită clienților să ofere feedback cu privire la gradul de satisfacție. Dacă nu ești de acord cu ceva ce spune terapeutul tău sau dacă ceva te face să te simți inconfortabil, transmite acest lucru. Vei învăța mai multe despre tine în acest fel, inclusiv să comunici asertiv și să lupți pentru dreptul tău de a fi înțeles corect și a primi sprijinul de care ai nevoie.

Cât de des ar trebui să merg la terapie?

Frecvența cu care participi la terapie depinde de mai mulți factori, inclusiv motivul pentru care ai început terapia, tipul de terapie, bugetul și disponibilitatea ta. Majoritatea clienților participă la ședințe de terapie de 45-50 de minute săptămânal. Cu toate acestea, mulți clienți se simt confortabil să-și vadă terapeutul o dată la două săptămâni, mai ales după ce au fost în terapie mult timp.

Când decizi cât de des ar trebui să mergi la terapie, ia în considerare urgența obiectivelor tale, gravitatea problemelor cu care te confrunți, prioritățile tale.

Simptomele tulburărilor psihice cu care te confrunți sunt dureroase sau dăunătoare? Dacă da, ar putea fi în interesul tău să-ți vezi terapeutul cel puțin o dată pe săptămână – sau chiar mai des. Cu toate acestea, dacă obiectivul initial este auto-descoperirea, ar putea fi potrivită o frecvență mai scăzută a ședințelor.

Terapia este un instrument excelent care poate fi utilizat în orice moment al săptămânii, totuși, dacă te simți stresat cu privire la posibilitatea de a-ți permite  terapia din punct de vedere financiar, sau chiar de a face un drum lung prin oraș după o zi aglomerată de muncă, o frecvență bilunară ar putea face ședințele de terapie mai confortabile.

Pentru cine este terapia?

Terapia este pentru toți cei care sunt pregătiți să se implice în a se descoperi, a-și explora vulnerabilitățile și punctele forte, dezvoltare personală, tratament pentru afecțiuni punctuale sau pentru cei care pur și simplu au nevoie de sprijin pentru a face o schimbare în viață. Oricine poate beneficia de terapie, deși este important să fii pregătit și dispus să lucrezi cu terapeutul tău, mai ales știind că unele ședințe  pot fi dificile.

Terapia îți poate schimba viața. Nu numai că schimbă viața celor care trec prin momente dificile, ci și pe cea a persoanelor care, în general, se simt mulțumite cu viața lor, dar își doresc ceva mai mult. Terapia este pentru copii și părinți, adolescenți, adulți și vârstnici. Este pentru persoanele ale căror rutine au rămas aceleași ani la rând, precum și pentru persoanele care tocmai s-au mutat de acasă în alte țări, pentru cei care au pierdut o persoană dragă, au început o nouă carieră sau au încheiat o relație pe termen lung. Terapia este pentru persoanele curioase și deschise. Dar este și pentru oamenii care suferă și cărora le este frică să vorbească despre acea durere. Terapia este pentru perfecționiști, pentru cei care nu știu exact ce le lipsește pentru a fi fericiți, dar și pentru cei care știu exact ce își doresc de la viață. Este, de asemenea, pentru oamenii care se află la o răscruce, nu sunt siguri pe ce drum să meargă și pentru cei care doresc să afle mai multe despre sensul vieții. Există atât de multe motive pentru a lucra cu un terapeut, unele dintre ele ar putea chiar să te surprindă!

Dacă crezi că terapia este pentru tine, găsește un psihoterapeut cu care ești compatibil și începe adevărata călătorie spre sine!

Leave a Comment

ro_RORomanian